Skoter

Skotern har verkligen förändrat villkoren för hur vi rör oss och vistas i fjällmiljö under vintern. Förr krävdes noggrann planering och ett par dagars tidsåtgång för en vistelse bara några mil in i den absoluta fjällvärlden. Nu är det så mycket enklare.

Idag kan en vanlig dagstur för hela familjen se ut såhär:  man gör iordning sin utflyktsmat och utrustning, drar ut med skoter och pulka längs en välpreparerad led mot ett fjäll eller fiskesjö några mil bort. Där kanske man pimplar, tar en skidtur, låter barnen åka bob eller åkbräda. Sedan väljer man ut en plats i lä och vårsol, lägger ut renskinnen och sitter tillsammans och dricker kaffe och varm choklad och njuter av mat över öppen eld. På  eftermiddagen packar man ihop och vänder hemåt igen. När man kommer hem är skönt trött och nästan berusad av det starka vårljuset och så fortsätter kvällen med en god middag och man mår gott i stugan.

Gå gärna in på www.snoskoterrådet.se – där står det mesta om skoterkörning, förhållningssätt och hur du säkert planerar din skotertur. Bevaka även Länsstyrelsens uppdateringar om tillåtna områden att köra i.

Skoteruthyrning på Adolfström Camping

Välkommen att höra av dig till oss om du vill hyra skoter under vistelse i Adolfström!

Vi hyr ut modellen Lynx Adventure, en lättkörd och komfortabel skoter med plats för förare och passagerare. Den lämpar sig väl för ledåkning och familjeturer.

Vi har även skoterpulkor till uthyrning, med komfortabla sitsar, bra dämpning och med fällbara kapell. Två personer brukar få plats i pulkan. Baktill finns även ett praktiskt packutrymme för ved, spade, renskinn, matsäck etc.

För dig med extra mycket utrustning inför fjällturen har vi en övertäckt packpulka till uthyrning.

Om ni behöver komplettera er utrustning så har vi har ett visst utbud av skoteroveraller, varma skoterskor, varma handskar och hjälmar till uthyrning. Hör av er i tid så att vi kan kolla om er storlek finns tillgänglig.

Innan du hämtar ut din hyrskoter hos oss får du skriva under ett dokument med aktuella uthyrningsvillkor, självrisk mm. Besiktning sker vid återlämnande.

Du behöver inte lösa ledlicens om du hyr skoter av oss, vi löser årslicens för varje hyrskoter inför varje säsong.

Att köra skoter längs led är inte svårt men man ska komma ihåg att skotrar är kraftfulla maskiner och att den stora frihet vi har gällande skoterkörning i Sverige också innebär ett stort ansvar och krav på omdöme.

Du har själv ansvar för att ta reda på vilka regler och förhållningssätt som råder i det område du ska köra skoter, vi bistår gärna med information och ger tips och råd inför turen men ansvaret är ytterst ditt.

Under säsong förekommer ibland poliskontroller där du kan behöva visa upp giltigt förarbevis, körkort och visa att du kör nykter, följer hjälmkrav mm. Även naturbevakning med bla tillsyn av giltigt fiskekortsinnehav förekommer.

Grundläggande infomration om skoterkörning

Du måste vara 16 år och ha förarbevis för att få köra snöskoter, om du inte tog körkort eller traktorkort före den 1 januari 2000.

Det är inte tillåtet att köra snöskoter på allmän väg utom när du ska korsa vägen, eller köra kortast möjliga sträcka om terrängen är oframkomlig. Då är högsta tillåtna hastighet 20 km/tim. När du passerar en väg ska alla passagerare, både på skoter och i pulka, gå över vägen.

Det är inte tillåtet att köra snöskoter på skogsmark med plant- eller ungskog eller på jordbruksmark, om det inte är uppenbart att körningen kan ske utan risk för skada på marken.

Du måste använda en godkänd hjälm utifrån de föreskrifter som finns. Barn under sju år kan använda annan lämplig hjälm.

Högsta tillåtna hastighet för snöskoter är 70 km/tim. På vissa platser finns lokala lägre hastighetsgränser.

Ta reda på förhållandena i terrängen du ska åka i. Kör alltid nykter.

Om barn vill åka på skotern, undvik att placera dem framför dig. Förutom att du får svårare att manövrera skotern, så finns risken att barnet kläms mellan dig och styret i samband med en krock. Små barn ska istället sitta i en pulka tillsammas med en annan vuxen.

Om du korsar vattendrag eller åker över sjöar sker det alltid på egen risk. Håll kapellet öppet så är det lättare att ta sig ut.

Regler för skoterkörning på området för Adolfström Camping
I möjligaste mån önskar vi endast körning i form av transport till och från stugorna eller husvagnarna på gården. Av säkerhetsskäl och av hänsyn till boende och gäster på gården får skotrar varken köras eller parkeras framför det gula huset, ladugården och servicehuset.

Du som kommer för att tanka ber vi att följa markerad skoterled fram till tankstationen och efter tankning köra tillbaka efter samma led. Vill du besöka receptionen eller servicehuset så parkera gärna din skoter framför garaget men respektera våra områden med skoterförbudsskyltar.

Kom ihåg att det är stopplikt där skoterleden korsar vägen ovan skogsparkeringen.

Pumpgasa inte när du vistas på campingområdet eller vid bensinmacken.

Vi ser helst att du inte kör din skoter längs den privata vägen upp mot stugområdet i norra delen av Adolfström Camping. Följ istället leden som viker av norr om skogsparkeringen till höger. Om du måste ta den vägen, kör då så långsamt och så tyst som möjligt av hänsyn till våra andra stuggäster som bor här.

Skoterledslicens
Alla som med egen skoter nyttjar lederna i Laisdalen förväntas betala ledlicens. Detta oavsett om man är turistvärd, skoteruthyrare, bofast, stugägare eller bor i stugby eller husvagnscamping.

Årskort: 500 kr för 1a skotern därefter 300 kr / per skoter inom samma hushåll.

Veckokort (1-7 dagar):  200 kr/skoter.

Avgiften swishas till Övre Laisdalens Turism på nummer 123 034 97 04.

Vid betalning uppger du namn och stug- eller boendeområde.

Mot uppvisande av Swishkvitto kan du därefter hämta ut din dekal för innevarande år på Adolfströms Fjällgård.

Tack för att du är med och bidrar till fina leder!

Vad vi kan erbjuda

  • Skoter

  • Pulkor

  • Kälkar

  • Kompletterande utrustning